Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem


Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem






Witam. Dzisiaj publikuję kolejny post z serii FOOD, w której przedstawiam przepisy na pyszne jedzonko :). Poniższy przepis jest banalnie prosty, jedynie czego wymaga to chwili czasu na przyrządzenie. a więc zaczynamy :)

1. Przygotowujemy poniższe produkty:
   

  • 8-10 ziemniaków (w zależności od wielkości)
  • 40 dag. pieczarek
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 30 dag żółtego sera
  • 150 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 1 papryka czerwona
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • zioła suszone
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła

2. Obieramy i gotujemy ziemniaki. Jednak nie należy ich gotować na miękko. Odlewamy i studzimy chwilę.


3. Filet z kurczaka kroimy w średniej grubości paseczki. Oprószamy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na oleju.




4. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy na maśle. To samo robimy z cebulą, którą siekamy w "piórka". Jeśli ktoś woli może pozostawić cebulę nie podsmażaną.




5. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.





6. Paprykę kroimy w dość drobne paseczki.




7. Przygotowujemy sos do zapiekanki. W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, zioła suszone oraz odrobinę pieprzu i soli. Ja używam soli himalajskiej gruboziarnistej, którą mielę w trakcie przygotowywania potraw. Tak samo robię z pieprzem ziarnistym.




8. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Jako pierwszą warstwę zapiekanki na dnie naczynia układamy pokrojone w plastry, ugotowane ziemniaki.





9.Następnie polewamy ułożone ziemniaki kilkoma łyżkami przygotowanego sosu.




10.Kolejną warstwę zapiekanki stanowi starty ser.




11.Na ser wykładamy cebulkę. Wcześniej robiłam dwie wersje zapiekanki. Z cebulką podsmażaną i surową. Mi osobiście z surową zapiekanka lepiej smakuje, wiec też tak ją zrobiłam i tym razem.




12.Na warstwę cebuli wykładamy porcję podsmażanych pieczarek. Następnie na pieczarki kładziemy kolejną warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry i polewamy kilkoma łyżkami sosu.




13.Tak jak poprzednio, na ziemniaki wykładamy starty ser.




14.Na warstwę sera wykładamy podsmażonego kurczaka, odsączonego z tłuszczu.



15.Kolejną warstwę zapiekanki stanowi papryka pokrojona w paseczki.



16.Ostatnia warstwa zapiekanki to ziemniaki pokrojone w plastry, obsypane resztą startego sera i polane sosem.




17.Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez 35-40min. Przygotowana zapiekanka najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika, gdy ser jest idealnie rozpuszczony, a smak poszczególnych składników jest bardziej wyraźny. Smacznego :)

























Komentarze