I Ty możesz zostać MasterChefem w swoim domu! Przepis na domowe pizzerinki


Domowe PIZZERINKI






Witam. Dzisiaj opublikuję pierwszy post z serii FOOD, w której to postaram się co jakiś czas wrzucać przetestowane przeze mnie przepisy na pyszne jedzonko :). Od razu zaznaczam, że szefem kuchni nie jestem, a jedyne doświadczenie jakie posiadam w tej dziedzinie to zdobyte we własnej kuchni. Prezentowane pizzerinki jadło kilka osób i nikt się nie zatruł więc chyba można zaufać temu przepisowi. Nawet im nieskromnie powiem bardzo smakowały, dlatego też postanowiłam się z wami podzielić tym wynalazkiem :). Nie przedłużając, zakładamy fartuchy, myjemy łapki i przystępujemy do następujących kroków:

1. Przygotowujemy poniższe produkty:
    Na CIASTO:
  • 500g mąki
  • 2 małe szczypty soli
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 2-3 łyżki oleju
   Na SOS POMIDOROWY (porcja na spód pizzy, można zrobić podwójnie i wtedy wedle uznania polewać nim upieczone pizzerinki):
  • 3 łyżki koncentratu
  • 3 łyżki ketchupu
  • pół łyżeczki oleju 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • odrobinę papryki słodkiej lub przyprawy do kuchni włoskiej
  • sól i pieprz do smaku
     Na SOS CZOSNKOWY:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub ok 2 ząbki świeżego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

2. Do dużej miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy wszystko z ok. 50 ml ciepłej wody (mniej więcej 1/4 z 200 ml przygotowanej wody).  Rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miskę bawełnianą ściereczką.

3. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy na spód pizzy. W małej miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z ketchupem, dodajemy olej oraz przyprawy. Najlepiej gotowy sos zawinąć w folię bądź woreczek śniadaniowy i włożyć do lodówki.



4. Po 15 minutach do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz pozostałą wodę (ok 150ml). W misce zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy olej i formujemy je w kulę. Ciasto znajdujące się w misce przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40-50 minut, aż zwiększy swoją objętość.




5. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy. W miseczce mieszamy majonez ze śmietaną. Dodajemy czosnek, sól i pieprz. Wszystkie składniki łączymy i podobnie jak sos pomidorowy można sos czosnkowy umieścić, zawinięty w folię lub woreczek śniadaniowy w lodówce.





6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy je w miarę równy rulon i dzielimy na ok 10-12 podobnych rozmiarów części. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm (jeśli wolicie grubszą pizzę to można zrobić grubsze, jeśli bowiem cieńsze - rozwałkujcie na cieńsze placki :)). Gotowe układamy na blaszce oprószonej mąką bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Placki delikatnie nakłuwamy widelcem i wkładamy dosłownie na chwilkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. 




7. Podgrzane placki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy je sosem pomidorowym. 




8. Następnie przygotowujemy składniki na pizzę. Pieczarki oraz cebulę obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni (polecam smażyć na odrobinie masła zamiast oleju).





9. Układamy bezpośrednio na placki posmarowane sosem.




10. Szynkę (ja użyłam drobiowej) kroimy w kostkę i układamy na pieczarkach z cebulą.





11. Ser ścieramy na tarce i oprószamy nim pizzerinki.





12. Pizzerinki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut. Najlepiej smakują ciepłe, tuż po upieczeniu z dodatkiem ulubionego sosu. Smacznego! :)



Komentarze