Domowe PIZZERINKI
Witam. Dzisiaj opublikuję pierwszy post z serii FOOD, w której to postaram się co jakiś czas wrzucać przetestowane przeze mnie przepisy na pyszne jedzonko :). Od razu zaznaczam, że szefem kuchni nie jestem, a jedyne doświadczenie jakie posiadam w tej dziedzinie to zdobyte we własnej kuchni. Prezentowane pizzerinki jadło kilka osób i nikt się nie zatruł więc chyba można zaufać temu przepisowi. Nawet im nieskromnie powiem bardzo smakowały, dlatego też postanowiłam się z wami podzielić tym wynalazkiem :). Nie przedłużając, zakładamy fartuchy, myjemy łapki i przystępujemy do następujących kroków:
1. Przygotowujemy poniższe produkty:
Na CIASTO:
- 500g mąki
- 2 małe szczypty soli
- 1 mała łyżeczka cukru
- 200 ml ciepłej wody
- 50 g drożdży
- 2-3 łyżki oleju
Na SOS POMIDOROWY (porcja na spód pizzy, można zrobić podwójnie i wtedy wedle uznania polewać nim upieczone pizzerinki):
- 3 łyżki koncentratu
- 3 łyżki ketchupu
- pół łyżeczki oleju
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- odrobinę papryki słodkiej lub przyprawy do kuchni włoskiej
- sól i pieprz do smaku
Na SOS CZOSNKOWY:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub ok 2 ząbki świeżego czosnku
- sól i pieprz do smaku
2. Do dużej miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy wszystko z ok. 50 ml ciepłej wody (mniej więcej 1/4 z 200 ml przygotowanej wody). Rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miskę bawełnianą ściereczką.
3. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy na spód pizzy. W małej miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z ketchupem, dodajemy olej oraz przyprawy. Najlepiej gotowy sos zawinąć w folię bądź woreczek śniadaniowy i włożyć do lodówki.
4. Po 15 minutach do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz pozostałą wodę (ok 150ml). W misce zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy olej i formujemy je w kulę. Ciasto znajdujące się w misce przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40-50 minut, aż zwiększy swoją objętość.
5. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy. W miseczce mieszamy majonez ze śmietaną. Dodajemy czosnek, sól i pieprz. Wszystkie składniki łączymy i podobnie jak sos pomidorowy można sos czosnkowy umieścić, zawinięty w folię lub woreczek śniadaniowy w lodówce.
6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy je w miarę równy rulon i dzielimy na ok 10-12 podobnych rozmiarów części. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm (jeśli wolicie grubszą pizzę to można zrobić grubsze, jeśli bowiem cieńsze - rozwałkujcie na cieńsze placki :)). Gotowe układamy na blaszce oprószonej mąką bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Placki delikatnie nakłuwamy widelcem i wkładamy dosłownie na chwilkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
7. Podgrzane placki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy je sosem pomidorowym.
8. Następnie przygotowujemy składniki na pizzę. Pieczarki oraz cebulę obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni (polecam smażyć na odrobinie masła zamiast oleju).
9. Układamy bezpośrednio na placki posmarowane sosem.
10. Szynkę (ja użyłam drobiowej) kroimy w kostkę i układamy na pieczarkach z cebulą.
11. Ser ścieramy na tarce i oprószamy nim pizzerinki.
12. Pizzerinki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut. Najlepiej smakują ciepłe, tuż po upieczeniu z dodatkiem ulubionego sosu. Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz