Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Witam. Dzisiaj publikuję kolejny post z serii FOOD, w której przedstawiam przepisy na pyszne jedzonko :). Poniższy przepis jest banalnie prosty, jedynie czego wymaga to chwili czasu na przyrządzenie. a więc zaczynamy :)
1. Przygotowujemy poniższe produkty:
- 8-10 ziemniaków (w zależności od wielkości)
- 40 dag. pieczarek
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 30 dag żółtego sera
- 150 ml śmietany
- 2 jajka
- 1 papryka czerwona
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- zioła suszone
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
2. Obieramy i gotujemy ziemniaki. Jednak nie należy ich gotować na miękko. Odlewamy i studzimy chwilę.
3. Filet z kurczaka kroimy w średniej grubości paseczki. Oprószamy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na oleju.
4. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy na maśle. To samo robimy z cebulą, którą siekamy w "piórka". Jeśli ktoś woli może pozostawić cebulę nie podsmażaną.
7. Przygotowujemy sos do zapiekanki. W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, zioła suszone oraz odrobinę pieprzu i soli. Ja używam soli himalajskiej gruboziarnistej, którą mielę w trakcie przygotowywania potraw. Tak samo robię z pieprzem ziarnistym.
8. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Jako pierwszą warstwę zapiekanki na dnie naczynia układamy pokrojone w plastry, ugotowane ziemniaki.
9.Następnie polewamy ułożone ziemniaki kilkoma łyżkami przygotowanego sosu.
10.Kolejną warstwę zapiekanki stanowi starty ser.
11.Na ser wykładamy cebulkę. Wcześniej robiłam dwie wersje zapiekanki. Z cebulką podsmażaną i surową. Mi osobiście z surową zapiekanka lepiej smakuje, wiec też tak ją zrobiłam i tym razem.
12.Na warstwę cebuli wykładamy porcję podsmażanych pieczarek. Następnie na pieczarki kładziemy kolejną warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry i polewamy kilkoma łyżkami sosu.
13.Tak jak poprzednio, na ziemniaki wykładamy starty ser.
14.Na warstwę sera wykładamy podsmażonego kurczaka, odsączonego z tłuszczu.
15.Kolejną warstwę zapiekanki stanowi papryka pokrojona w paseczki.
16.Ostatnia warstwa zapiekanki to ziemniaki pokrojone w plastry, obsypane resztą startego sera i polane sosem.
17.Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez 35-40min. Przygotowana zapiekanka najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika, gdy ser jest idealnie rozpuszczony, a smak poszczególnych składników jest bardziej wyraźny. Smacznego :)
9.Następnie polewamy ułożone ziemniaki kilkoma łyżkami przygotowanego sosu.
10.Kolejną warstwę zapiekanki stanowi starty ser.
11.Na ser wykładamy cebulkę. Wcześniej robiłam dwie wersje zapiekanki. Z cebulką podsmażaną i surową. Mi osobiście z surową zapiekanka lepiej smakuje, wiec też tak ją zrobiłam i tym razem.
12.Na warstwę cebuli wykładamy porcję podsmażanych pieczarek. Następnie na pieczarki kładziemy kolejną warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry i polewamy kilkoma łyżkami sosu.
13.Tak jak poprzednio, na ziemniaki wykładamy starty ser.
14.Na warstwę sera wykładamy podsmażonego kurczaka, odsączonego z tłuszczu.
15.Kolejną warstwę zapiekanki stanowi papryka pokrojona w paseczki.
16.Ostatnia warstwa zapiekanki to ziemniaki pokrojone w plastry, obsypane resztą startego sera i polane sosem.
17.Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez 35-40min. Przygotowana zapiekanka najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika, gdy ser jest idealnie rozpuszczony, a smak poszczególnych składników jest bardziej wyraźny. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz